U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Al vele jaren run ik, Marijke Eering, een bedrijf in ambachtelijke wolbewerking. Eerst als Wollige Zaken wat later Wolstudio Haren ging heten. Sinds februari 2015 is de Wolstudio gevestigd aan de Rijksstraatweg 105 in Haren waar ze onderdeel uit maakt van de winkel Kruid & Ambacht.  Je kunt hier heel veel meer vinden dan wol alleen. Een winkel vol prachtige, handgemaakte, duurzame en eerlijke producten. Veelal lokaal gemaakt of ontworpen.

Ruim vijftien jaar geleden is het begonnen met het zogenaamde natvilten op het (toen nog) Kunstencentrum in Groningen. Het werken met pure, stoere, ruige wolsoorten is wat ik heel graag doe.
Maar tegenwoordig v
ind ik het ook heerlijk om met diezelfde wol juist heel transparant te werken. Bijvoorbeeld gecombineerd met vindsels uit de natuur. Ook de viltnaald vind ik leuk omdat je er weer heel andere dingen mee kunt doen.

In 2014 ben ik ook verslingerd geraakt aan het weven. Vooral het weven op hevelriet getouwen (Ridgid Heddle looms) vind ik geweldig om te doen. De basis van al het weven: 1 op en 1 neer (linnenbinding) daagt je steeds weer uit om jezelf te vernieuwen, andere materialen te ontdekken en zoals ik graag werk, voor de vuist weg aan de slag gaan zonder voorop gezet plan. In Japan doen ze dit al jaren en noemen dat Saori weven. Geweldig!! Je kunt je er helemaal in uitleven.

heksen heet dat...heksen heet dat...En als rode draad door al deze wolbewerkingstechnieken loopt het verven van wol. Zowel met natuurlijke- als met kunstmatige verfstoffen. Na jaren te hebben gewerkt met de verven van Landscape ben ik  nu overgestapt naar de verfstoffen van Ashford. 12 prachtige kleuren, goed te combineren en makkelijk te gebruiken.

Maar mijn grote passie is toch het verven met natuurlijke materialen uit eigen tuin en keuken, en van wat verder weg. Heerlijk die grote pannen op het vuur, als het even kan buiten boven een houtvuur. Als je dan zo staat te roeren in die grote koperen potten voel je je net een verf heks! Momenteel is mijn favoriete kleur het prachtige groene tot mosterdgele wat ik uit elzenproppen haal. Geen beits nodig! Elzenproppen opkoken om zo een verfbad te maken gedurende een uur. Elzenproppen uit je verfbad halen en je voor geweekte wol of zijde erin. Vervolgens verf je gedurende een uur op 80 graden je materialen tot prachtige kleuren. 

Benieuwd naar nog meer recepten en informatie over het natuurlijk verven, de kruiden en inspiratie om zelf aan de slag te gaan........bestel dan mijn boek Kleurenpracht met kruidenkracht (€29,50) (in coproductie met kruidenvakvrouw Marjanne Huising).

                                        

Kleurenpracht met kruidenkrachtKleurenpracht met kruidenkracht

          Verven met elzenproppenVerven met elzenproppen